Pracovný trh zajtrajška? Po týchto profesiách bude dopyt aj v budúcnosti

Published February 16, 2020

Pracovný trh zajtrajška? Po týchto profesiách bude dopyt aj v budúcnosti

Najatraktívnejšie zamestnaniaRecruitmentForbesExecutive searchHeadhunting

Náš CEO, Ondrej Ivan hovorí o pracovnom trhu budúcnosti pre časopis FORBES:

 

Chýbajú nám zamestnanci. Toto echo sa ozýva azda z každej kariérnej oblasti a v niektorých je čoraz hlasnejšie. Ako teda vyzerá pracovný trh zajtrajška? Ktoré profesie budú žiadané a ktoré miesta voľné? Tieto a ďalšie otázky sme položili Nikole Richterovej, PR manažérke spoločnosti Profesia, a Ondrejovi Ivanovi, zakladateľovi a CEO headhuntingovej agentúry Headscout. 

Chýbajú ITčkári, elektromechanici aj účtovníci

Headhunter hneď na začiatku potvrdzuje, že hádam všetky pracovné sféry pociťujú nedostatok zamestnancov. Bližšie sa však rozhovorí o dvoch početných skupinách – o výrobe a sektore informačných technológií. „Vo výrobe sú to najčastejšie nedostatkové kvalifikované pozície elektromechanického, elektrotechnického a technologického zamerania. Od údržby zariadení cez obsluhu až po konštruktérov a vývojárov,“ ozrejmuje bližšie Ondrej Ivan.

Spokojné pracovisko a nadšení zamestnanci.
Aj toto dokážu vybudovať manažéri šťast
ia

Podľa neho nedostatok zamestnancov postihuje predovšetkým automobilový a strojársky priemysel. A prečo práve tieto sféry? Čo je ich slabinou? Odpoveď headhuntera je jednoznačná: nízka úroveň angličtiny. Preto bude pracovnom trhu budúcnosti dopyt po cudzích jazykoch. A to oveľa viac ako doteraz.

O tom, ako bude vyzerať pracovný trh zajtrajška sme sa rozprávali si Nikolou Richterovou (vpravo) a Ondrejom Ivanom (vľavo). Foto: archív respondentov
O tom, ako bude vyzerať pracovný trh zajtrajška sme sa rozprávali si Nikolou Richterovou (vpravo) a Ondrejom Ivanom (vľavo). Foto: archív respondentov

Druhou oblasťou, o ktorej hovorí Ondrej Ivan, je oblasť informačných technológií. Pre nedostatok pracovnej sily zamestnávatelia často pristúpia na zníženie kritérií a investujú do takzvaného „on the job“ vzdelávania. V rámci firmy teda prichádzajú s programami, v ktorých si zamestnanci postupne rozširujú technické vedomosti.

Headhunter uvádza konkrétne pozície, ktoré bude vyžadovať pracovný trh budúcnosti:

  • Informačné technológie: programátor Java, JavaScript, .NET, C++, Python, Android, IT architekt, IT tester.
  • Výroba: konštruktér, technológ, operátor CNC, programátor PLC, elektromechanik.
  • Financie, administratíva: účtovník, controller, finančný analytik.

Slová Ondreja Ivana potvrdzuje Nikola Richterová a dopĺňa, že zamestnávatelia budú čoraz častejšie hľadať ľudí, ktorí majú technologické zručnosti, rozumejú automatizácii a vedia sa prispôsobiť týmto aktuálnym trendom. Podľa nej je situácia na Slovensku vo sfére informačných technológií zaujímavá najmä v Košiciach a okolí.

Kedy je načase opustiť toxické pracovisko?
5 krokov, ako si postupne odpovedať na túto otázku

„Ide o jediný kraj na Slovensku s najvyšším záujmom o IT, čo sa prejavuje tým, že je to odvetvie s najvyšším počtom pracovných ponúk. Firmy sa tam trápia, lebo uchádzačov na vybrané miesta často nevedia nájsť,“ opisuje PR manažérka. Dôvodom môže byť absencia motivácie a pracovnej mobility smerom na východ. Pre ľudí z iných kútov Slovenska je presťahovať sa za zamestnaním práve do tohto regiónu nesmierne náročné.

Mäkké zručnosti netreba podceňovať

Nikola Richterová zároveň poukazuje na to, že sa len veľmi málo poukazuje na pozície, ktoré si vyžadujú empatiu a osobný prístup. „Vieme, že populácia starne, a to znamená, že budeme potrebovať viac ľudí do zdravotníctva a v oblasti sociálnej práce,“ dopĺňa.

A práve empatia, osobný prístup alebo dokonca tvorivé myslenie sú zručnosti, ktoré sú výhradne typické pre ľudí. Automatizácia nás v nich zatiaľ nevie nahradiť. Preto podľa PR manažérky na pracovnom trhu zajtrajška neradno podceniť silu mäkkých zručností. S nedostatkom zamestnancov sa okrem toho pasuje i školstvo, cestovný ruch, hotelierstvo a poľnohospodárstvo.

„Pri cestovnom ruchu sledujeme, že ide o druhé najatraktívnejšie odvetvie pre uchádzačov od 18 do 24 rokov. Zamestnávatelia však bojujú s tým, že s nárastom veku už záujem o toto odvetvie upadá. Pre firmy je výzvou zaujať aj ľudí nad 25 rokov,“ dodáva Nikola Richterová. No a poľnohospodárstvo zase pre mladé ročníky nie je zaujímavé vôbec.

Vzniknú profesie doposiaľ nepoznané

Preferencie pracovnej sily však nie sú jediným faktorom, ktorý ovplyvňuje pracovný trh zajtrajška. Reč je, samozrejme, aj o zamestnávateľoch. Čo by mali urobiť alebo podniknúť, aby im nechýbali zamestnanci? „V našich podmienkach je dopyt po work-life balance, teda harmónii medzi pracovným a súkromným životom. A taktiež dobrý pracovný kolektív,“ vraví Ondrej Ivan, podľa ktorého pokiaľ firma dokáže splniť tieto podmienky, má šancu byť zamestnávateľom zajtrajška.

Mimo to, že ľudia sa budú môcť zamerať na kariérne sféry, v ktorých chýbajú zamestnanci, na pracovnom trhu budúcnosti vzniknú i úplne nové pozície. Ondrej Ivan vysvetľuje, že v zahraničí sú aktuálne dve veľké oblasti, pri ktorých možno skloňovať spojenie profesie zajtrajška. „Ide o oblasť vývoja automatizovaných, robotizovaných systémov či už vo výrobe, v automobilovom priemysle, alebo v medicíne, a najmä odvetvie umelej inteligencie a dominantne machine learning, teda strojové učenie,“ uvádza.

Nikola Richterová vznik a zánik pracovných pozícií označuje za klasický úkaz na trhu práce. Nejde o žiadnu novinku. Pre nástup nových procesov a taktiež čoraz častejšie využívanie automatizácie je viac než len logické, že vzniknú profesie, ktoré boli pre nás doposiaľ nepoznané. „Respektíve nerozumieme ich potrebe,“ dodáva na záver PR manažérka.

Zistite, ako vám môžeme pomôcť

Naši kolegovia vám odpovedia na všetky otázky a navrhnú riešenie šité na mieru vaším potrebám.
phonelink_ring +49 173 4671 292