Pohovory online majú svoje pravidlá. Ako sa majú na ne uchádzači pripraviť, aby nič nepokazili?

Published May 15, 2020

Pohovory online majú svoje pravidlá. Ako sa majú na ne uchádzači pripraviť, aby nič nepokazili?

headscoutheadhuntingexecutive searchondrej ivanForbes

V rozhovore pre Forbes odpovedá náš CEO, Ondrej IVAN.

V čase koronavírusu sa život síce spomalil, no nezastavil. Pre firmy, ktoré majú vopred naplánované pohovory alebo prijímajú zamestnancov na kriticky dôležité pozície, nie je jednoduché od týchto aktivít upustiť. Napriek všetkému sa k situácii môžu postaviť zodpovedne – vďaka technológiám.

Čo odporúčajú odborníci? Napríklad úplne zabudnúť na osobné pohovory. Tie majú vo firmách prebiehať iba v najnutnejších prípadoch, myslí si Vladimír Hanes, majiteľ headhuntingovej agentúry Hanes Executive Search. „Spoločenská zodpovednosť by mala byť kľúčovou snahou všetkých nás,“ prízvukuje. Bezpečnosť personalistov a taktiež uchádzačov o zamestnanie je prvoradá.

Ak sa firma predsa len rozhodne pre osobné pohovory, odborník odporúča, aby prijala opatrenia, ktoré znížia riziko prenosu koronavírusu. „Veľká vzdialenosť medzi osobami pri sedení, kvalitné rúška, dezinfekcia rúk a povrchov, vetranie či kratšie stretnutia,“ uvádza zopár príkladov, ako minimalizovať riziko.

Psychologička o dopadoch koronavírusu:
Hýbu nami emócie, no zatiaľ som paniku nezachytila

Peter Rolný, headhunter a partner v SAM International, dopĺňa, že pri osobných pohovoroch by personalisti a uchádzači o zamestnanie mali zabudnúť na podávanie rúk. Tento akt môžu nahradiť napríklad „japonským úklonom“, vďaka ktorému tiež prelomia ľady. Ďalším jeho tipom je nahradiť posedenie v kancelárskom prostredí prechádzkou na čerstvom vzduchu.

Ako však upozorňujú odborníci, v čase šírenia koronavírusu je možné, že postupne dôjde k úplnému zákazu osobných pohovorov. No aj medzičasom je dôvod osobné pohovory odsunúť na vedľajšiu koľaj. Dôvod? Osobné pohovory v čase šírenia pandémie môžu byť veľmi stresujúce a dokonca môžu ovplyvniť výkon uchádzača o zamestnanie, podotýka Ondrej Ivan, zakladateľ a CEO personálnej agentúry Headscout.

Firmy by mali prejsť na online pohovory

Nami oslovení odborníci sa jednohlasne zhodujú, že zdravie je viac ako biznis a firmy by mali v čase koronavírusu prejsť na online pohovory. „Poznáme veľa spôsobov, ako môžeme osobné pohovory nahradiť, a pritom splnia ten istý účel. Firmy môžu využiť niektorú online platformu, ktorá poskytuje spojenie s obrazom a zvukom,“ vraví HR odborníčka Anna Hudáková.

O pohovoroch v čase pandémie koronavírusu sme sa rozprávali s odborníkmi. Zľava: Anna Hudáková, Peter Rolný, Vladimír Hanes a Ondrej Ivan. Foto: archív respondentov

Na zorganizovanie online pohovorov odporúča štvorica platformy ako Zoom, Skype, BlueJeans, GoToMeeting, Skype for Business či Microsoft Teams. „Pre video prezentáciu kandidáta bez účasti personalistu, iba s natočením odpovedí na otázky zamestnávateľa, sa využíva HireVue,“ dodáva Peter Rolný, podľa ktorého môže firma preveriť schopnosti kandidáta aj simulačnou hrou Behavera. Vladimír Hanes zase upresňuje, že spoločnosti často pre účely pohovoru povolia prístup uchádzačovi o zamestnanie do interných komunikačných systémov.  

Ako byť lepší v čase pandémie?
Zavolajte mame, nakúpte susedovi, podporte kolegyňu v práci

Beta verziu služby na uskutočnenie video pohovorov predstavil taktiež portál Profesia.sk. „Minulý týždeň sme zaznamenali vyše 4 400 nových pracovných ponúk. Keď sa pozrieme na predošlý týždeň, išlo približne o 5 200 ponúk a týždeň predtým takmer 4 800 ponúk,“ uviedla pred týždňom Nikola Richterová, PR manažérka Profesie. Podľa týchto čísel teda koronavírus výrazne neovplyvnil dopyt zamestnávateľov po novej pracovnej sile.

„Pofesia spustila video pohovory, aby pomohla firmám a ukázala im, že v takýchto krízových situáciách nemusí byť za každých okolností potrebný osobný kontakt,“ doplnila Richterová.  

Nevýhodou je chýbajúca „chémia“

Napriek tomu, že online pohovor je náhradou fyzického stretnutia, má oproti nemu niekoľko zásadných rozdielov. Jedným z nich je dĺžka trvania pohovoru. „Výskumy ukazujú, že online pohovory sú štandardne kratšie v priemere až o 30 percent,“ hovorí Ondrej Ivan. Personalisti pritom odporúčajú, aby dĺžka takéhoto pohovoru trvala 45 až 60 minút.

„Je dobré dohodnúť si čas a držať sa tejto dohody, prípadne sa dohodnúť na predĺžení. Presnosť je známkou profesionality,“ približuje Anna Hudáková. V každom prípade by zamestnávateľ mal dať uchádzačovi o zamestnanie vždy vedieť, akú časovú rezervu si má doma na pohovor vyhradiť.  

Napriek koronavírusu sa deje aj veľa dobra.
Firmy nakupujú materiál, celé Slovensko si pomáha

Ďalšou nevýhodou online pohovoru je chýbajúca gestikulácia či mimika. „Zároveň môže uniknúť niekoľko detailov, ktoré vyjadruje neverbálna komunikácia, reč tela a takzvaná vzájomná chémia,“ upozorňuje Anna Hudáková na negatíva.  

Podľa Petra Rolného si online pohovor vyžaduje jasnejšiu štruktúru a vyššiu kontrolu jeho priebehu zo strany personalistu. Zabudnúť netreba ani na vecnejšiu komunikáciu. „Kandidátom odporúčam vyhnúť sa dvojzmyslom, irónii a žartom. Pri online pohovore nemusia byť pochopené a môžu byť vnímané negatívne,“ upresňuje odborník. 

Ako sa dobre pripraviť

Vladimír Hanes nevidí medzi osobným a online pohovorom veľké rozdiely. Podľa neho je v oboch prípadoch rovnako dôležité dobre sa na stretnutie pripraviť, vyčleniť si naň dostatok času a sústrediť sa na človeka, ktorý sedí oproti – či už v miestnosti, alebo na druhej strane linky.

Pokiaľ vás v tomto období čaká online pohovor, pripravili sme pre vás v spolupráci s Ondrejom Ivanom, zakladateľom a CEO personálnej agentúry Headscout, zopár tipov, ako sa naň vopred pripraviť.

1. Otestujte aplikáciu

  • Skontrolujte si internetové pripojenie, kameru, mikrofón. Veľa o vás napovie, ak budete všetko v zhone nastavovať na začiatku pohovoru a pýtať sa: „Haló, počujeme sa?“  
  • Uistite sa, že je optika kamery čistá. Myslite na to, že na notebooku sa jej pri otváraní a zatváraní často dotýkate.  
  • Pokiaľ je to možné, urobte si testovací hovor. 
  • Zvážte použitie slúchadiel či externého mikrofónu. Týmto spôsobom minimalizujete ozvenu alebo iné nežiadúce zvuky. 

2. Skontrolujte okolité podmienky

  • V prípade, že sa v domácnosti s vami nachádzajú aj iné osoby, povedzte im, že budete mať pohovor. Zabezpečte, aby vás nerušili.  
  • Uistite sa, že máte mobilný telefón v tichom režime, nech vám počas pohovoru nezvoní. 

3. Nastavte si scénu

  • Otestujte zorné pole kamery. Z dohľadu odstráňte nevhodné predmety a myslite na to, že i scéna vás reprezentuje. Majte okolo seba upratané a zbavte sa vecí, ktoré by si mohli získať nežiadúcu pozornosť. 
  • Najnovšia verzia Skype umožňuje použitie funkcie „background blur“. Okolité prostredie sa rozostrí a upriami pozornosť iba na vás.  

4. Postarajte sa o osvetlenie

  • Nesadnite si medzi zdroj svetla a kameru, teda napríklad medzi okno a počítač. Kamera totižto zaostrí na okno a nebude vám vidieť do tváre.  
  • Postarajte sa o to, aby bola dostatočne osvetlená predovšetkým vaša tvár.  

5. Vyberte si vhodný odev

  • Zvoliť by ste mali odev kontrastný s vašou pleťou. Vďaka tomu kamera zaostrí čo najlepšie. Koniec koncov to vždy závisí od vašich preferencií a tiež osvetlenia. 
  • Ak si chcete obliecť bielu košeľu alebo blúzku, najskôr otestujte, ako to vyzerá na kamere. 
  • Sako si na seba radšej nedávajte, doma vám môže byť teplo. Radšej siahnite po pohodlnom oblečení, ak ide o formálnosť, u mužov pripadá do úvahy košeľa a kravata.  

6. Upravte sa

  • Chcete urobiť čo najlepší dojem, preto by ste nemali zabudnúť na svoje vlasy a pleť. 

7. Pozerajte sa do kamery

  • Nastavte si obraz zamestnávateľa tesne pod fyzické umiestnenie kamery. Zdanlivo vám to pomôže udržiavať očný kontakt. 

8. Pripravte si pomôcky

  • Životopis si pripravte nielen v digitálnej forme, ale majte po ruke i jeho vytlačenú kópiu. Ak niečo počas pohovoru hľadáte v počítači, pôsobí to neprofesionálne. 
  • Rovnako si nachystajte poznámkový blok a pero.  
  • Napíšte alebo si vytlačte otázky, ktoré sa chcete opýtať svojho potenciálneho zamestnávateľa. Budete si istí, že na ne nezabudnete.

Zistite, ako vám môžeme pomôcť

Naši kolegovia vám odpovedia na všetky otázky a navrhnú riešenie šité na mieru vaším potrebám.
phonelink_ring +49 173 4671 292