Hľadáte si nové zamestnanie? Toto je 5 kníh, ktoré vám odporúčajú slovenskí HR odborníci

Published May 15, 2020

Hľadáte si nové zamestnanie? Toto je 5 kníh, ktoré vám odporúčajú slovenskí HR odborníci

recruitmentheadscoutondrej ivanexecutive searchForbes

V rozhovore pre Forbes odpovedá náš CEO, Ondrej IVAN.

 

ob hunting je náročná aktivita. Nech už ste čerstvými absolventmi vysokých škôl alebo zamestnancami vo firme, z ktorej chcete odísť, vedzte, že pomoc nemusíte hľadať iba na internete. Môže sa ukrývať aj na stránkach kníh. Preto sme oslovili päticu personalistov a HR odborníkov, ktorí vám pri hľadaní práce odporúčajú nasledujúce tituly:  

Ondrej Ivan

Headhunter, zakladateľ a CEO personálnej agentúry Headscout 

Cal Newport – Tak dobří, že vás nepřehlédnou: Vášeň je na nic, práci snů získáte díky dovednostem 

Tip na knihu od Ondreja Ivana – Tak dobří, že vás nepřehlédnou: Vášeň je na nic, práci snů získáte díky dovednostem. Foto: Archív respondenta/ Melvil.cz

 „Táto kniha ma zaujala svojou pragmatickosťou,“ približuje Ondrej Ivan, podľa ktorého nie je plná hypotéz, opiera sa o skutočný život. Cieľom titulu je konfrontovať vaše schopnosti a zručnosti s požiadavkami pracovného trhu.

Ide o analýzu mýtov a rád, ktoré skrátka nefungujú. Ako príklad uvádza odborník tvrdenie: Musíte mať prácu, ktorá bude vašou vášňou, inak nebudete spokojní. Popisuje teda mechanizmus pracovnej spokojnosti.  

Sebarozvoj je celoživotná úloha.
Aké knihy z tejto oblasti pomohli úspešným Slovákom?

„Hlavnou myšlienkou je zmeniť váš pohľad, ak sa uchádzate o nové zamestnanie alebo uvažujete o zmene smerom k vonkajšiemu svetu,“ opisuje Ondrej Ivan. Ide o to, aké schopnosti a zručnosti si máte osvojiť, aby ste boli na trhu práce úspešní a pre firmy predstavovali pridanú hodnotu.

Cal Newport búra podľa odborníka predsudky a často skreslené predstavy o vašom mieste na pracovnom trhu. Ako príklady používa úspešných ľudí, ktorí nenastúpili na vysnívané miesto, no tvrdou prácou ho pretvorili, alebo tých, ktorí síce nasledovali volanie srdca, ale aj tak nenašli kariérne šťastie.  

Čo si z knihy odnesiete: Poučenie, že neexistuje dokonalý zamestnávateľ alebo pracovná pozícia, na ktorej budete hneď po nástupe „na 100 %“ šťastní. Je na vás, aby ste usilovnou prácou, učením sa a posúvaním vpred v zamestnaní postupne nachádzali sami seba a boli spokojnejší.  

Anna Hudáková

Biznis a HR konzultantka, mentorka a koučka 

Pepper de Callier – trilógia Moudrost a zdravý rozum: I. Jak se stát vlastním koučem v životě i kariéře, II. Nepsaný životopis Vaše „skutečné“ já, jak ho vidí ostatní, III. Fyzika života 

Tip na knihy od Anny Hudákovej – trilógia Moudrost a zdravý rozum: I. Jak se stát vlastním koučem v životě i kariéře, II. Nepsaný životopis Vaše „skutečné“ já, jak ho vidí ostatní, III. Fyzika života. Foto: Archív respondentky/ Megaknihy.sk

Anna Hudáková ozrejmuje, že ide o tri malé knihy plné veľkých múdrostí. Dokonca si vďaka nim môžete precvičiť anglický jazyk, keďže sú z jednej strany vytlačené po česky a z druhej po anglicky. „Obsahujú zamyslenia a múdre myšlienky, ktoré nie sú iba teóriami,“ dodáva odborníčka.  

Odrážajú totiž skutočný život a pozorovania autora Peppera de Calliera. Ide o významného medzinárodného kouča, ktorý pochádza zo Spojených štátov a aktuálne žije v Prahe. Celý život sa venoval a venuje rozvoju ľudí, sprvu ako executive headhunter a momentálne ako kouč a konzultant.  

Čo si z knihy odnesiete: Jednoduché a veľké pravdy. Ako môžete pracovať na osobnej značke, ako poznať samých seba v rôznych situáciách, ako si riadiť kariéru, ako si vybrať novú etapu v kariére a hlavne ako byť sami sebou a riadiť sa zdravým rozumom. 

 

 

Zistite, ako vám môžeme pomôcť

Naši kolegovia vám odpovedia na všetky otázky a navrhnú riešenie šité na mieru vaším potrebám.
phonelink_ring +49 173 4671 292