Ako nájsť zamestnanie, v ktorom by ste mohli excelovať? Zodpovedajte si týchto 12 otázok

Published February 16, 2020

Ako nájsť zamestnanie, v ktorom by ste mohli excelovať? Zodpovedajte si týchto 12 otázok

HeadhuntingHeadhunterRecruitmentExecutive search

Ako nájsť zamestnanie, v ktorom budem excelovať? V rozhovore pre Forbes odpovedá náš CEO, Ondrej IVAN.

Keď motyka nevystrelí. Tak by sa v skratke dali opísať momenty, vďaka ktorým si uvedomíte, že ste sa dostali do práce, v ktorej nemáte čo hľadať. Nebaví vás, nenašli ste sa v nej. Pokiaľ sa rozhodnete pre odvážny krok, a z toho zamestnania odídete, vynorí sa otázka, ktorú nemožno ignorovať: „Čo mám vlastne v kariérnom živote robiť?“ Nevzdávajte sa, skúste si zodpovedať 12 otázok, ktoré vás môžu priviesť k práci, v ktorej budete naozaj excelovať. 

Pozícia nemusí vždy byť problém

Ondrej Ivan, zakladateľ a CEO personálnej agentúry Headscout, spomína na to, ako pred rokom uskutočnili výskum na vzorke 600 kvalifikovaných zamestnancov. Slovákov z okolia Bratislavy, Trnavy a Nitry, sa pýtali, aké atribúty sú pre nich v práci dôležité.  

Pohovor má byť dialógom. Toto je 20 otázok, ktoré môžu položiť uchádzači o zamestnanie

Najčastejšie za tri kľúčové faktory označili kolektív, rovnováhu v pracovnom a súkromnom živote a možnosť sebarealizácie. „Keď sme robili iný výskum, a zisťovali sme príčiny fluktuácie, vyšiel nám opäť kolektív,“ vysvetľuje. Ak mali zlých kolegov, mali respondenti v tomto výskume aj vyššie fluktuačné tendencie.  

Ak ste teda odišli zo zamestnania, ktoré vám nesadlo, Ondrej Ivan sa odvoláva na tri spomenuté faktory. Podľa neho sú výroky ako „nenašiel som sa v náplni práce“ alebo „chcem robiť niečo úplne iné“ často odrazom zlého pracovného kolektívu, nedostatočnej rovnováhy v pracovnom a súkromnom živote, alebo nemožnosti uplatniť vlastný potenciál.  

Dlhodobo nezamestnaný človek na pohovore? Netreba klamať, musíte však dať zmysel kariérnej pauze

Čo by ste teda mali podniknúť, aby ste pri ďalšom job huntingu opäť „nestúpili vedľa“? Buďte k sebe čo najviac úprimní. Na to, aby ste našli kariérnu oblasť, v ktorej by ste mohli excelovať, si vyskúšajte nasledujúce cvičenie. Sadnite si, vezmite si pero a papier, a píšte:  

  • Do prvého stĺpca uveďte: Aké činnosti a aktivity vám prinášajú radosť? Kedy sa v práci cítite naozaj dobre? 
  • Do druhého stĺpca zaznačte: Čo vám v zamestnaní nerobí dobre? Akým činnostiam a aktivitám sa nechcete venovať? Čoho sa bojíte?  

O tom, aký je cieľ tohto cvičenia, odborník vraví: „Pomôže vám uvedomiť si pravé príčiny v pozadí nespokojnosti. Najprv si treba úprimne rozmeniť na drobné, čo je za tým, že vám práca nesadla.“

Utrieďte si teda myšlienky a snažte sa prísť na gro svojej nespokojnosti. Možno za to nemôže práca samotná, a vy by ste v nej vedeli excelovať, no komplikuje vám to niečo úplne iné.  

Polpriamka kariérneho života

Ako si teda môžete zodpovedať neľahkú otázku „Čo mám vlastne v kariérnom živote robiť?“ Podľa HR odborníka Martina Čambora je možností hneď viacero. Siahnuť sa dá po koncepte “skúsim, uvidím”.

Vydať sa touto cestou ale nie je s pribúdajúcimi kariérnymi rokmi celkom vhodné. „Uchádzači by mali počúvať a pátrať po employee experience, čiže po reálnych skúsenostiach,“ ozrejmuje.  

Podľa Čambora je ďalšou možnosťou i kariérny poradca. Nech už je to poradenská spoločnosť alebo jednotlivec, ktorý sa orientuje na trhu práce a vie vás nasmerovať na správnu cestu. „Seniorské pozície majú jediného poradcu počas celého pracovného života. Ten vie presne o ich profile i o tom, ako sa im menia priority v živote,“ upresňuje Martin Čambor. 

Ku kariérnej oblasti, v ktorej by ste mohli excelovať, sa môžete dopátrať i pomocou ďalšieho cvičenia, ktoré navrhuje Ondrej Ivan:  

  • Nakreslite si polpriamku. Na jej začiatku ste vy, v tomto momente. 
  • Na polpriamke si označte bod, ktorý bude predstavovať vás, avšak o rok neskôr. Zodpovedajte si, kde chcete byť, v čom chcete byť iní a v akej oblasti by ste radi získali skúsenosti.  
  • Následne na polpriamku naneste ďalšie body, vy o tri roky neskôr, 10 rokov neskôr a 20 rokov neskôr. Opäť si ku každému bodu zaznačte tri až 5 najdôležitejších vecí, v ktorých chcete byť iní ako dnes.  

Prečo by ste sa mali venovať podobným aktivitám? „Výskumy realizované od 60. rokov stále ukazujú, že ľudia, ktorí si takéto cvičenia na začiatku kariéry urobili, boli úspešnejší a zarábali viac, ako tí, ktorí víziu nemali,“ dodáva Ondrej Ivan.  

Pri hľadaní zamestnania, v ktorom by ste mohli excelovať, by ste podľa Martina Čambora nemali zabúdať na to, aby bol váš pracovný a súkromný život v symbióze. A to predovšetkým v dlhodobom horizonte.

Musíte rešpektovať, že sa môžu vyskytnúť aj nejaké výkyvy. To ale ojedinele. „V priemere by ste ale mali mať čas na súkromný život,“ dodáva HR odborník.  

12 otázok, vďaka ktorým nájdete tú pravú kariérnu oblasť

V prípade, že sa držíte ideálu, podľa ktorého by vaše ďalšie zamestnanie malo byť zároveň i koníčkom, tak je to absolútne v poriadku. Preto k sebe musíte byť podľa Ondreja Ivana úprimní a triezvo sa pozerať na vlastné ciele. Nie vždy je ale jednoduché dostať sa ihneď k vysnívanej práci.  

„Ak trh neponúka zamestnanie, na ktoré máte vlastnosti, zručnosti a je to ešte aj vaše hobby, vždy je rozumné zvoliť si prácu, ktorá má k nemu najbližšie,“ približuje odborník. Práve týmto spôsobom sa budete môcť postupne dostávať až k pozícii, o ktorú ste mali celý čas záujem. Najskôr však musíte chodiť na pohovory, spoznávať spoločnosti a konkrétne posty.  

Pokiaľ sa pri hľadaní zamestnania, v ktorom by ste mohli excelovať, rozhodnete vyskúšať si viacero pracovných pozícií, buďte obozretní. HR manažérom sa to totižto nemusí najmä v prípade absolventov pozdávať: „Nemôžem klamať, ak vystriedate tri práce za dva roky v úvode kariéry, často je to pre personalistov stopka. Boja sa, aby ste si to neprišli len vyskúšať aj k nim. No a onboarding aj tréning sú pre každého zamestnávateľa investícia,“ hovorí Ondrej Ivan.  

 

Ondrej Ivan radí:  

V snahe objaviť tú pravú kariérnu oblasť, na ktorú by ste sa mali zamerať, si zodpovedajte 12 otázok, ktoré pre vás pripravili respondenti. 

  1. Aké konkrétne aktivity vás naplnia natoľko, že sa budete každé ráno tešiť do práce? 
  2. Poskytne vám táto kariérna oblasť dostatok možností vzdelávať a rozvíjať sa? 
  3. V čom ste dobrí, v čom ste zlí a v čom ste veľmi dobrí a iní ako ostatní? Čo by ste mali robiť, aby ste vynikli, ukázali svoj potenciál a boli najlepší? 
  4. Ktorá kariérna oblasť bude rešpektovať váš súkromný život a záľuby? Prípadne, akú časť z osobného života ste ochotní obetovať v prospech kariéry? 
  5. Poskytne vám táto kariérna oblasť dostatočné množstvo príležitostí a možností na rast? 
  6. Budete mať vďaka tejto oblasti toľko peňazí, koľko na svoj život potrebujete? 
  7. V akej kariérnej oblasti budete mať skvelých kolegov, s ktorými sa budete priateliť aj po práci? 

 

Zistite, ako vám môžeme pomôcť

Naši kolegovia vám odpovedia na všetky otázky a navrhnú riešenie šité na mieru vaším potrebám.
phonelink_ring +49 173 4671 292